Selasa, 25 Ogos 2009

Puding Jagung

Bahan:

1 cawan tepung kastad (lady's choice @ bird) kekenyalan puding bergantung kepada jenis tepung kastad.
1 cawan susu cair
2 1/2 cawan air
1 cawan jagung manis
5 -6 camca besar gula pasir (ikut sedap masing2)
secubit garam
1 camca sedang mentega

Cara:

  • Bancuh tepung kastad dengan susu cair, air dan gula.
  • Kacau hingga gula larut, masukkan garam
  • Kacau atas api yang sederhana hingga keluar buble pertama, masukkan jagung. (arah lawan jam - petua orang tua-tua)
  • Kacau lagi hingga tidak melekat di tepi periuk, masukkan mentega.
  • Tuang dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air.
  • Potong bila sejuk.

(untuk 4 orang makan - selamat mencuba. sorry takde gambar nak tunjukkan sebab puding tak sejuk lagi, tak boleh potong..heh heh heh)

3 ulasan:

HudaAteh berkata...

kak icak, resepi kek coklat yg kak icak bagi dulu pon tak terbuat lagi..hihihi
semalam baru ckp kat ben nak makan puding jagung...
kena salin resepi nih....hehehehehe

Shila berkata...

ni mesti menu utk hr nie... sedapnyeeee....

Tanpa Nama berkata...

Selamat berbuka! Haah, buat tadi, tak lama. 5 minit dah siap. Try lah.