Bahan:
20 tangkai cili kering
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
seciput belacan
sedikit air asam jawa (ikut sedap)
1 cms gula
Garam ikut rasa (guna garam bukit ye)
Cara:
Potong kecil cili kering dan rendam dengan air panas (boleh juga direbus)
Tumbuk atau kisar bawang merah, bawang putih, belacan dan cili tadi hingga hancur.
Tumis hingga pecah minyak, masukkan gula.
Masukkan air asam dan adjust kuah sama ada nak likat atau cair.
Masukan ikan bilis dan garam.
Tips:
1. masukkan setitik dua minyak masak dalam pengisar semasa mengisar bahan tumis, supaya biji cili senang pecah.
2. Untuk yang tak mau guna belacan, ambil sejemput ikan bilis yang digoreng garing, kisar sekali dengan campuran bahan tumis.
3. Kalau guna udang (sambal tumis udang), masukkan 1 atau 2 cmb santan pekat. Pastu tambah le petai ke..ummm sedap nye..
**dulu emak jual nasi lemak. Mak goreng dulu ikan bilis, baru campur dalam kuah sambal. Bila dah jadi isteri Norhisham Osman ni, dia suka sambal ikan bilis yang tak goreng (terjun terus dalam kuah sambal). Masak untuk jamuan di sekolah, kena adjust pulak resepi ikut citarasa Tuan Pengetua.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan