Sabtu, 22 September 2012

French Cheese Cake

Ini ler rupanya Ciskek Cikgu Kamal. Abaikan bod kek yg terlupa nak beli tu.


Sori ler Cikgu Kamal. Berbulan meng"order" ciskek, baru arini mood membaking datang. Kalau takde mood, kek tak menjadi. Ini pun, dah pesan dgn cik abang tlg belikan bod cake, dia lupa pulak. Aih...pakai lapik ngan aluminium foil jer lah ye.

Sesapa yg nak mencuba buat cickek ni, boleh salin resepi kat bwh ni. Kaklong dpt ni dari cikgu masak yg belajar di KDU.

Bahan A (Base):
75g Biskut Marie
50g cake
50g unsalted butter (cairkan)

Bahan B:
250g cream cheese (guna anchor, lbh sedap daripada Philadelphia, kalau mahal...guna tatura pun boleh lah)
75g gula kastor
3 bj telur kuning
65g whipping cream (guna brand Rich Gold, tp kalau takde, brand apa2 pun boleh lah)
1/2bj parutan oren (orange zest)

Bahan C:
3 bj telur putih
30g gula kastor

cara2nya: guna loyang saiz 9"
  1. bahan A diramas, digaul sebati dan tekan dlm loyang, sejukkan.
  2. Bahan B: putar cheese cream + gula kastor pd kelajuan no 2 hgga ceamy, masukkan telur satu persatu. masukkan whipping cream, kacau sebati.masukkan oren zest.
  3. Bahan C: pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula kastor, putar maksimum hingga bertanduk.
  4. Masukkan bahan C ke bahan B, kacau sebati, tuang ke atas bahan A.
  5. Bakar secara steam bath (kaklong bubuh loyang kek atas redai yg bwhnya ada loyang berisi air), suhu 160-150C selama 1 jam, adjust 10-15 minit lagi hgga masak.
  6. Bila dah masak, boleh bubuh apa2 filling yg kita suka. (bubuh dlm adunan kek sblm masak pun boleh. Utk ciskek Cikgu Kamal ni, kak long bubuh blueberry filling.

Tiada ulasan: