Ini ler rupanya Ciskek Cikgu Kamal. Abaikan bod kek yg terlupa nak beli tu. |
Sesapa yg nak mencuba buat cickek ni, boleh salin resepi kat bwh ni. Kaklong dpt ni dari cikgu masak yg belajar di KDU.
Bahan A (Base):
75g Biskut Marie
50g cake
50g unsalted butter (cairkan)
Bahan B:
250g cream cheese (guna anchor, lbh sedap daripada Philadelphia, kalau mahal...guna tatura pun boleh lah)
75g gula kastor
3 bj telur kuning
65g whipping cream (guna brand Rich Gold, tp kalau takde, brand apa2 pun boleh lah)
1/2bj parutan oren (orange zest)
Bahan C:
3 bj telur putih
30g gula kastor
cara2nya: guna loyang saiz 9"
- bahan A diramas, digaul sebati dan tekan dlm loyang, sejukkan.
- Bahan B: putar cheese cream + gula kastor pd kelajuan no 2 hgga ceamy, masukkan telur satu persatu. masukkan whipping cream, kacau sebati.masukkan oren zest.
- Bahan C: pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula kastor, putar maksimum hingga bertanduk.
- Masukkan bahan C ke bahan B, kacau sebati, tuang ke atas bahan A.
- Bakar secara steam bath (kaklong bubuh loyang kek atas redai yg bwhnya ada loyang berisi air), suhu 160-150C selama 1 jam, adjust 10-15 minit lagi hgga masak.
- Bila dah masak, boleh bubuh apa2 filling yg kita suka. (bubuh dlm adunan kek sblm masak pun boleh. Utk ciskek Cikgu Kamal ni, kak long bubuh blueberry filling.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan