Rabu, 19 Januari 2011

Dark Chocolate Brownies (Kukus)



Tetiba teringat sweet memories kursus buat kek dan pastri dengan Chef Asma. Cari punya cari fail kursus tu, tak jumpa lak. teringin nak buat semula kek dan pastri yang chef kesayangan kak long ajar dulu. Dalam menyelongkar tu, terjumpa pulak resepi brownies kukus ni. Asalnya dari Indonesia. Kak long dah ubah-suai sikit resepinya.

Bahan-bahannya:
Bahan A
4 biji telur
130g gula kastor
1 cmt esen vanilla

Bahan B
150g mentega
200g dark chocolate (guna coklat kompound lagi sedap)

Bahan C
170g tepung naik sendiri
1 cmt soda bikarbonat
30g serbuk koko
100g walnut*
1/2 cwn kismis hitam*

Cara:
Double boil bahan B. Biarkan sejuk.
Putar bahan A (guna mixer no 1 jer), masukkan bahan B, putar sebati. (kacau dgn tangan jer)
ayak bahan c, masukkan walnut dan kismis. Gaul sebati. Walnut dan kismis tu saja kak long tambah nak bagi sedap. kalau tak bubuh pun takpe.
Griskan acuan 8"x8". Pastikan kertas gris tu terkeluar sikit, bagi senang nak tarik keluar brownies tu.
Kukus selama 45 minit.

boleh bubuh ganache topping (buat awal 5-6 jam sebelum digunakan). caranya 300g cooking chocolate dan 100g susu cair didouble boil hingga cair dan tambah sikit 1 cmt butter bagi berkilat.

brownies kat atas tu kak long tak sempat bubuh topping, anak-anak dan suami dah makan bagi abis. Len kali nak sorokkan dulu dari dia orang.

Tiada ulasan: