Rabu, 8 Disember 2010

Ikan Masak Tiga Rasa

Semalam cuti Maal Hijrah, kak long cuba masak sepesel sikit dari hari lain. Abg long ada beli ikan besar ni, jadi nak menerai la pulak resepi yang pak ngah bagi. Ikan Masak Tiga Rasa.


Ikan siakap dibersihkan, digoreng dalam minyak yang banyak.


Bawang putih dan bawang merah yang telah siap dimayang.


Goreng bawang putih hingga kekuningan untuk ditabur atas ikan.


Tumis bawang yang telah dikisar tadi. masukkan sos cili, sos tiram dan sos tomyam. gaul sebati, masukkan nenas dipotong kiub atau 2-3 biji asam kecut @ asam ko. tambah sedikit kicap lemak manis. masukkan air, adjust pekat dan perisakan dengan garam dan gula.


Dah siap pun. yang ni terlebih buh kicap. kalau nak pedas, masukkan sikit pes cili kisar. atau cili melaka dipotong kecil-kecil, pastu tabur atas ikan. Yang ni pon dah sedap, lepas ni kak long tak payah gi kedai tomyam daaa.

Tiada ulasan: